Direct thermische etiketten (direct thermal)

Het direct thermisch printen van etiketten is een eenvoudige oplossing voor etiketten waarbij een korte levensduur benodigd is. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan verzendetiketten of de food sector. Bij direct thermisch printen ontstaat de bedrukking door middel van verwarming van de printkop op gedeeltes die u bedrukt wilt hebben op uw etiket. Direct thermische etiketten hebben een toplaag die reageert op verwarming van de printkop van de printer. Wanneer u op gepaste afstand een aansteker onder het etiket houdt, ontstaat er een duidelijke verkleuring. Hier kunt u dus aan zien dat het een thermisch etiket is.

Thermo eco etiketten

Wanneer u met uw nagel over het etiket krast en het geeft direct duidelijke zwarte strepen, dan is het hoogstwaarschijnlijk een thermo eco etiket. Een thermo top etiket kunt u meestal herkennen wanneer u met een rode permanent marker een streep over het etiket trekt. Bij een thermo eco etiket zal de inkt direct in het etiket trekken. Deze krijgt dan een zwart rode streepkleur.

Bij een thermo top (betere kwaliteit) zal de inkt er wat langer op blijven liggen en blijft roder van kleur.

Meer weten? Bel voor advies Etikettenkoning.nl op 073-5941029 of mail naar info@etikettenkoning.nl

De voor- en nadelen van thermische etiketten

Voordeel van deze printmethode is dat u geen lint nodig heeft om te printen. Een nadeel van deze printmethode is bijvoorbeeld dat bij veel gebruik de printkop van de printer sneller slijt door direct contact met het te bedrukken papier. Zeker als u goedkope media gebruikt kunt u dit zien als heel fijn schuurpapier wat constant langs de printkop gaat. Daarnaast verkleurt deze media relatief snel en kan daardoor onleesbaar worden voor zowel het oog als eventueel een scanner die de barcode probeert te lezen. Voor duurzamere toepassingen is het dus niet aan te raden om thermische etiketten te gaan gebruiken.

Etikettenkoning levert tegenwoordig kunststof materiaal dat ook thermisch in te printen is. Dit materiaal wordt veelal gebruikt in de foodsector, wanneer bijvoorbeeld piepschuim bakken gebruikt worden.

Waar kun je direct thermische etiketten voor gebruiken?

  • Etiketten printen voor verzendetiketten
  • Etiketten printen voor versproducten

(bakkers, slagers, groente en fruithandel, maaltijd leveranciers, zorginstellingen, cateraars en horeca)

  • Etiketten printen voor artikelen met hoge omloopsnelheid

De voordelen van een thermisch transfer printer (thermal transfer)

Kiest u voor een thermisch transfer printer dan wordt er gebruik gemaakt van een “inktlint” om uw etiket in te printen. Dit zijn dus ook etiketten zonder een reactionele topcoating. Als u een lint (ribbon) gebruikt bij het printen, dan loopt het lint mee tussen het etiket en de printkop. De printkop verwarmt eigenlijk net als bij het thermisch direct printen het gedeelte van het lint dat u wilt printen en de verwarmde delen van het lint blijven vervolgens achter op het label. Denkt u bijvoorbeeld aan carbonpapier om overtrekken te maken van gewone tekeningen.

Het voordeel van deze printmethode is dat uw etiketten vele malen langer leesbaar zijn (afhankelijk van het ribbon dat u gebruikt). Toepassingen waaraan valt te denken zijn bijvoorbeeld schaplabeling, productidentificatie en registratie, etc. Een ander voordeel is dat door het gebruik van het juiste lint de printkop van uw printer langer mee gaat dan bij de thermisch direct printmethode.

Meer weten? Bel voor advies Etikettenkoning.nl op 073-5941029 of mail naar info@etikettenkoning.nl

Waar kun je thermisch transfer etiketten voor gebruiken?

  • Etiketten printen voor patientregistratie
  • Etiketten printen voor artikelen met hogere duurzaamheidvereiste
  • Etiketten printen voor artikelen met lage omloopsnelheid
  • Etiketten/ labels  printen voor producten, die buiten gebruikt worden of staan opgeslagen.

Etikettenkoning levert een heel assortiment aan verschillende kwaliteit linten voor de meest gebruikte etikettenprinters, zoals SATO, ZEBRA, TOSHIBA, Novexx en Avery, CAB, Brady, Intermec. Zowel voor de desktop etikettenprinters als de meer industriële etikettenprinters.

Meer weten? Bel voor advies Etikettenkoning.nl op 073-5941029 of mail naar info@etikettenkoning.nl