Flexodruk techniek

Flexodruk is een rotatieve hoogdruktechniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een flexibele drukvorm. Dit zijn meestal rubberen of fotopolymeer platen en dunne sneldrogende inkt. Hierop maakt men de te bedrukken tekst en/of logo/afbeelding in reliëf. Deze drukvorm wordt rond een drukcilinder bevestigd waarvan men de hogere af te drukken delen voorziet van inkt.

Wij drukken vooral etiketten in flexodruk wanneer het gaat om grote aantallen etiketten.

Digitale druk

Digitaal drukken is een relatief nieuwe techniek die eind jaren 90 is opgekomen. Een digitale drukpers kan het drukbeeld computergestuurd doorzetten naar de drukpers, waardoor een drukopdracht binnen een paar minuten op de pers kan liggen. Doordat het beeld digitaal wordt doorgestuurd is het hierdoor ook mogelijk om variabele data te drukken zoals bijvoorbeeld een unieke naam op elk etiket of een personalisatie op tickets. Dit maakt digitaal drukken zeer geschikt voor kleine oplages van 100 tot grotere aantallen. Dit komt omdat de opstartkosten van deze machines erg laag zijn. Ook is het eerste vel uit de machine meteen op kleur en bijna meteen droog waardoor het snel verwerkt kan worden.

De afgelopen tien jaar is digitaal drukken sterk in opkomst doordat de oplages steeds lager worden en de communicatie steeds persoonlijker wordt. Ook is de techniek veel beter geworden, waardoor de kwaliteit vergelijkbaar met of beter is dan andere technieken.

Etikettenkoning werkt hiervoor alleen met HP Indigo persen. Deze machines werken met vloeibare inkt in tegenstelling tot veel andere digitale drukpersen. Daardoor krijgt u een mooier resultaat.

Zeefdruk

Etikettenkoning maakt gebruik van de zeefdruk techniek voor al haar stickers. De zeefdruk is een druktechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een raam waarin fijn gaas is gespannen. Dit is het zogeheten aluminium zeefdrukraam. Voor elke kleur moet een apart raam gemaakt worden.

Hoe werkt het zeefdruk proces?

Allereerst wordt er een zeefdrukfilm geprint. Dit is een print die op het gaas komt. De plekken die geprint worden komen overeen met de plekken waar een specifieke kleur van de bedrukking moet komen. Vervolgens wordt er een lichtgevoelige laag op het raam aangebracht en wordt deze belicht. Doordat de zeefdrukfilm het licht tegenhoudt op de plekken waar deze is aangebracht, wordt de laag die is aangebracht op deze plekken niet hard. Op de andere plekken wordt deze laag wel hard. De plekken die niet verhard zijn worden weggespoeld, waardoor er een bepaald drukpatroon ontstaat. Als het zeefdrukraam geprepareerd is, is het tijd om deze op het zeefdrukcarrousel te plaatsen. Dit is een grote, cirkelvormige machine. Deze machine draait rond en verzorgt in zijn geheel de bedrukking van de producten. De ramen worden op verschillende plekken in de carrousel gezet. Dit hangt af van welke kleur het eerste in de bedrukking voorkomt.

Als de ramen geplaatst zijn in de zeefdruk machine, is het tijd om de bedrukking te starten. Op elk raam wordt de gewenste kleur aangebracht. Per kleur heeft u dus een ander raam.

Vervolgens neemt de machine het werk over en zorgt ervoor dat de gewenste bedrukking op het sticker materiaal geprint wordt. De inkt wordt door het gaas heen gedrukt met behulp van de zogenaamde rakel. Na elke kleur draait de carrousel het product onder een drooglamp. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren. Als de inkt droog is draait de machine door naar de volgende kleur. Deze wijze wordt herhaald totdat elke kleur op het materiaal is aangebracht.

De zeefdruk is geschikt voor zowel grote als kleine oplages. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de aantallen van het product dat u wilt laten bedrukken. Wel wordt de prijs per product steeds lager naarmate de oplage toeneemt.

Interesse en wilt u meer weten? Bel Etikettenkoning.nl op 073-5941029 of mail naar info@etikettenkoning.nl