Behoort de lading van uw vrachtwagen tot gevaarlijke stoffen? Dan moet er een gevarenetiket, ook wel gevaarlijke stoffen etiket, aanwezig zijn. Zo attendeert u medeweggebruikers op het vervoeren van de gevaarlijke stof.
• snelle offerte
• t/m full-colour te leveren
• in vele formaten leverbaar
• diverse materialen leverbaar
• diverse belijmingen leverbaar
• diverse druktechnieken mogelijk
• kleine oplages mogelijk
• deskundig advies
• binnen 1 week al leverbaar (in overleg met productie)
Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg
Er zijn heel veel stoffen die door hun specifieke eigenschappen tot de groep van gevaarlijke stoffen behoren. Afhankelijk van de specifieke eigenschappen zijn deze ingedeeld in gevarenklassen. Voor het goederenvervoer is het van belang dat gevaarlijke stoffen worden ingedeeld in bepaalde groepen.
Het vervoer van gevaarlijke stoffen is niet zomaar in alle tunnels toegestaan. Er wordt gewerkt met de categorie A tot en met E, waarbij bij categorie A geen restricties zijn en bij E bijna alle gevaarlijke stoffen verboden zijn. Het vrachtverkeer met gevaarlijke stoffen moet dan via alternatieve routes uitwijken.
De categorisering van tunnels komt voort uit het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR). Meer specifiek is dit uitgewerkt in onderdeel 1.9.5 van het ADR.[1] Hieruit blijkt dat tunnels restricties kunnen krijgen vanwege de risico’s op explosies, het vrijkomen van giftige gassen of vloeistoffen of brand.
Het ADR onderscheidt vijf categorieën (A tot en met E) waarbij alleen aan categorie A geen restricties zijn gesteld. Bij categorie B zijn restricties gesteld aan het vervoer van bepaalde (chemische) stoffen, bij elke volgende categorie worden de restricties verder uitgebreid. Zo mag een stof die niet door een categorie B tunnel vervoerd mag worden ook niet door een categorie C, D en E tunnel worden vervoerd. De tunnelregeling is niet van toepassing als volgens een vrijstellingsregeling van ADR hoofdstuk 1.1.3 wordt vervoerd.
- Categorie A: Geen enkele beperking van het vervoer van gevaarlijke goederen
- Categorie B: Beperking van het vervoer van de gevaarlijke goederen die een grote ontploffing kunnen veroorzaken
- Categorie C: Beperking van het vervoer van de gevaarlijke goederen die een zeer grote ontploffing of het vrijkomen van een belangrijke hoeveelheid giftige stoffen kunnen veroorzaken
- Categorie D: Beperking van het vervoer van de gevaarlijke goederen die een zeer grote ontploffing, het vrijkomen van een belangrijke hoeveelheid giftige stoffen of een grote brand kunnen veroorzaken
- Categorie E: Beperking van het vervoer van alle gevaarlijke goederen behalve de UN-nummers 2919, 3291, 3331, 3359 en 3373
Wanneer moet ik een gevarenetiket hanteren?
Bij de meeste gevaarlijke stoffen is één gevaarseigenschap bepalend, maar combinaties komen ook voor. Een onderverdeling wordt gemaakt in:
- brandgevaarlijk;
- oxiderend;
- explosief;
- corrosief;
- giftig;
- radioactief;
- slecht voor het milieu.
De eisen die gesteld worden aan het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn onder te verdelen in:
- classificatie;
- verpakking;
- etikettering;
- samenlading;
- segregatie;
- noodprocedures;
- procedures voor eerste hulp;
- controle
Gevarenetiketten voor op vrachtwagens
Behoort de lading van uw vrachtwagen tot de bovengenoemde gevaarlijke stoffen? Dan moet er een gevaren etiket, ook wel gevaarlijke stoffen etiket, aanwezig zijn. Zo attendeert u medeweggebruikers op het vervoeren van de gevaarlijke stof.
Op zoek naar standaard gevarenetiketten? Of juist gepersonaliseerde gevarenetiketten? U vindt het bij Etikettenkoning! Neem contact met ons op via telefoonnummer 073-5941029 of stuur ons een e-mail naar info@etikettenkoning.nl. Wilt u direct een prijs aanvragen? Vraag dan direct een offerte aan, u ontvangt binnen 2 uur van ons een reactie.